Uratarina: Tero Ollila
Tärkeää ja aidosti vaikuttavaa informaatioarkkitehtuuria asiakkaan kärkihankkeissa.
Tero Ollila ehti toimia kuusi vuotta Spartalla konsulttina ennen hyppäämistä operatiivisen johtajan rooliin ja siitä nopealla aikavälillä Spartan toimitusjohtajaksi.
Mikä yhdisti sinut ja Spartan?
Olen tuntenut Spartan perustajajäsenet aiemmalta työuralta. Luotto heihin oli tärkeä tekijä päätöksenteossa ja he saivat minut innostumaan Spartan toimintamallista. Olin myös kiinnostunut lähtemään mukaan kooltaan pienempään yritykseen. Kaiken kaikkiaan olen työskennellyt Spartalla nyt yhdeksän vuotta. Aikaisemmin asiantuntijana ja projektipäällikkönä, sekä nyt toimitusjohtajana, haluan mahdollistaa, että muut saavat asioita tehtäväksi vastuulleen, jotta he voivat toteuttaa itseään.
Jos Sparta olisi tarinankertoja, minkä tarinan se kertoisi?
Tulee mieleen tarina siitä, mitä itse pitää tärkeänä. Se tarina, jota kerromme spartalaisena. Miten ihmiset ymmärtävät toisiaan paremmin, antavat toinen toisilleen tilaa ja kuuntelevat ratkaisujen löytämiseksi. Luodaan ihmisten välille kanssakäymistä ja ymmärrystä. Varsinkin viime aikoina ihmisten välinen vuorovaikutus on ollut mielen päällä ja edelleen tärkein tapa, jolla pitkäaikaista muutosta saadaan aikaan.
Kun pohdin lähestymistapaamme asiakastyöhön, näen että datan- ja informaationhallinnassa on tavoitteena saada ihmisiä ymmärtämään, oppimaan ja ottamaan käyttöön tiedon ja datan eri toimintoja, on se sitten muuttamalla käyttäytymistä ja toimintaa tai toimimaan prosesseissa eri tavoilla. Kun asiakkaalla tehdään liiketoiminnan kehitystyötä, digitaaliset ratkaisut ovat luonnollinen osa tätä prosessia. Silloin on tärkeä kysyä, mitä tämä vaatii datalta ja miten sitä pitäisi hallita, jotta se tukee digitaalista palveluratkaisua.
Tiedonhallinnan yksinkertaistaminen
Ihmisten oppiminen tiedonhallinnan ympärillä ei tapahdu kertaloikalla, vaan se on spiraalimaista oppimista. Tämä tarkoittaa, että oppiminen tapahtuu syklimäisesti, välillä takapakkia ottaen ja välillä taas harppauksin edeten. Tämä vaatii vuosien pitkäjänteistä työtä. Kuten urheilussa, esimerkiksi padelissa, tulokset tulevat ajan kanssa, kuten tekniikka ja lihasvoima – tässä on samanlainen kehityspolku.
Se miten ihmiset kehittävät taitojaan, koskee meidänkin toimintakenttää ja tulee ymmärtää, että ihmisille ei voi kaataa kaikkea tietoa kerralla. Ei ole tarkoituksenmukaista selittää asioita liian kompleksisella tasolla, vaan puhutaan asioista tasolla, jolla ihminen on valmis ottamaan tietoa vastaan.
Mikä on sinusta datamaailmassa seuraava iso juttu?
Kun puhutaan digitalisaatiosta, tiedonhallinnan perusteille tulee jatkossakin enemmän painoarvoa. Niin talon rakennuksessa kuin tiedonhallinnassa, on perusteet oltava kunnossa, jotta voidaan rakentaa hienoa ja krumeluuria.
Mielenkiintoista on nähdä, millä tavalla tekoäly tulee muuttamaan alamme toimintaa. Se on loikka, joka tuo tiedon hyödyntämisen lähemmäksi ihmisiä, koska ei olla enää riippuvaisia ohjelmoinnin erityistaidoista ja manuaaliset työvaiheet vähenevät.
Mikä on sinun spartalainen erityisvoimasi?
Tykkään toimia ihmisten kanssa. Sopeudun hyvin erilaisiin tilanteisiin ja kohtaamisiin. Otan muut ihmiset huomioon ja haluan antaa heille vapautta sekä vastuuta ja toivon, että ihmiset siten tuntevat itsensä tärkeäksi osaksi työyhteisöä. Tämä on olennaista työssä, jossa toimitaan eri ihmisten ja sidosryhmien kanssa. Minulle antaa onnistumisen iloa, kun näen muiden onnistuvan.